Jemen Haraz
Chuťový profil: hnědý cukr, čokoláda, lískový oříšek
Stupeň pražení: Střední/Medium - espresso
Země původu: Jemen
Oblast: Haraz
Vesnice: Jabal Masar
Nadmořská výška: 1900 m
Zpracování: přírodní/naturální
Forma kávy: zrnková
Kategorie: | Jemen |
---|
Charakteristika kávy
Jemenská výběrová káva z oblasti Haraz přináší harmonickou chuť hnědého cukru, čokolády a lískového oříšku. Díky přírodnímu (natural) zpracování a střednímu pražení na espresso nabízí vyvážený a intenzivní chuťový zážitek.
Oblast pěstování kávy
Mezi nejznámější oblasti Jemenu, kde se produkuje kvalitní káva, patří Masar, který se vyznačuje úrodnými půdami a zelenými plochami, které sahají až k obzoru. Nachází se asi 150 km od hlavního přístavu Rudého moře, Al-Hudaydah, a Haraz se rozkládá v pohoří Sarat. Toto pohoří je domovem nejvyšší hory poloostrova, Jabal An-Nabi Shu’ayb. Pohoří běží paralelně s východním pobřežím Rudého moře, začíná v Asiru v Saúdské Arábii a končí v Adenu na jihu.
Masar, nacházející se v okrese Manakhah/Haraz v guvernorátu Sana’a, dostal své jméno podle hory, na které se nacházejí tito kávoví farmáři. Na svém vrcholu dosahuje hora Masar výšky 2 700 metrů nad mořem. Přestože farmy na Masaru nedosahují vrcholu, není překvapením, že vybraní producenti, kteří obdělávají tyto vysokohorské kávové terasy, jsou uznáváni za výrobce těch nejlepších káv, které Jemen nabízí. Díky obtížnému terénu zůstali lidé z Harazu izolováni, což pomohlo udržet jejich odlišnou kulturu a starobylé tradice pěstování. To se odráží i v architektuře, kde mnohé budovy postavené dynastií Sulajhidů v 11. století stále stojí.
Tradiční pěstování kávových zrn v srdci Jemenu
Během sklizňového období farmáři začínají pečlivým ručním sběrem pouze nejčervenějších třešní. Po celém Jemenu může farmář během každé sklizně několikrát projít kolem jednoho stromu, přičemž se ujistí, že třešně jsou sbírány pouze v okamžiku, kdy jsou nejzralejší. Čerstvě natrhané třešně jsou nejprve umístěny do hermetických pytlů, aby fermentovaly po krátkou dobu. Tento proces pomáhá odstranit třešňovou slupku z kávového zrna. Následně jsou třešně vyjmuty z pytlů a umístěny na zvýšené postele, aby se mohla káva sušit na přímém slunci. Zde jsou zrna pravidelně otáčena, což stabilizuje vlhkost kávy. Jakmile je naměřena vlhkost 12 %, sušené třešně jsou sbírány a baleny, než jsou přepraveny do zpracovatelského centra. Zde jsou sušené třešně ponechány k odpočinku. Po dokončení procesu jsou kávy tříděny a znovu baleny do hermetických pytlů, připravených k exportu.
Odrůda: Jadi
Zpracování: Přírodní (natural)
Typ lotu: Kolektivní lot
Nadmořská výška: 1 900 m
Vesnice: Jabal Masar
Region: Haraz