Jemen Haraz

Chuťový profil: hnědý cukr, čokoláda, lískový oříšek
Stupeň pražení: Střední/Medium - espresso
Země původu: Jemen
Oblast: Haraz
Vesnice: Jabal Masar
Nadmořská výška: 1900 m
Zpracování: přírodní/naturální
Forma kávy: zrnková

Varianta
Skladem Skladem Zvolte variantu
Kód: 50/250 50/500 Zvolte variantu
Značka: Mokha Coffee
380 Kč 720 Kč od 380 Kč
Kategorie: Jemen
Haraz 1
Tip Espresso
Čerstvě pražená
Čerstvě pražená
Výběrová káva kterou si vychutná každý
Pro každého něco
Pro každého něco
Široká nabídka chutí pro espresso i filtrovanou kávu
Rychlé doručení
Rychlé dodání
Vaše káva bude na cestě k vám do 24 hodin od objednání
Doprava zdarma
Doprava zdarma
Při nákupu nad 1000 Kč

Charakteristika kávy

Jemenská výběrová káva z oblasti Haraz přináší harmonickou chuť hnědého cukru, čokolády a lískového oříšku. Díky přírodnímu (natural) zpracování a střednímu pražení na espresso nabízí vyvážený a intenzivní chuťový zážitek.

Oblast pěstování kávy

Mezi nejznámější oblasti Jemenu, kde se produkuje kvalitní káva, patří Masar, který se vyznačuje úrodnými půdami a zelenými plochami, které sahají až k obzoru. Nachází se asi 150 km od hlavního přístavu Rudého moře, Al-Hudaydah, a Haraz se rozkládá v pohoří Sarat. Toto pohoří je domovem nejvyšší hory poloostrova, Jabal An-Nabi Shu’ayb. Pohoří běží paralelně s východním pobřežím Rudého moře, začíná v Asiru v Saúdské Arábii a končí v Adenu na jihu.

Masar, nacházející se v okrese Manakhah/Haraz v guvernorátu Sana’a, dostal své jméno podle hory, na které se nacházejí tito kávoví farmáři. Na svém vrcholu dosahuje hora Masar výšky 2 700 metrů nad mořem. Přestože farmy na Masaru nedosahují vrcholu, není překvapením, že vybraní producenti, kteří obdělávají tyto vysokohorské kávové terasy, jsou uznáváni za výrobce těch nejlepších káv, které Jemen nabízí. Díky obtížnému terénu zůstali lidé z Harazu izolováni, což pomohlo udržet jejich odlišnou kulturu a starobylé tradice pěstování. To se odráží i v architektuře, kde mnohé budovy postavené dynastií Sulajhidů v 11. století stále stojí.

Tradiční pěstování kávových zrn v srdci Jemenu

Během sklizňového období farmáři začínají pečlivým ručním sběrem pouze nejčervenějších třešní. Po celém Jemenu může farmář během každé sklizně několikrát projít kolem jednoho stromu, přičemž se ujistí, že třešně jsou sbírány pouze v okamžiku, kdy jsou nejzralejší. Čerstvě natrhané třešně jsou nejprve umístěny do hermetických pytlů, aby fermentovaly po krátkou dobu. Tento proces pomáhá odstranit třešňovou slupku z kávového zrna. Následně jsou třešně vyjmuty z pytlů a umístěny na zvýšené postele, aby se mohla káva sušit na přímém slunci. Zde jsou zrna pravidelně otáčena, což stabilizuje vlhkost kávy. Jakmile je naměřena vlhkost 12 %, sušené třešně jsou sbírány a baleny, než jsou přepraveny do zpracovatelského centra. Zde jsou sušené třešně ponechány k odpočinku. Po dokončení procesu jsou kávy tříděny a znovu baleny do hermetických pytlů, připravených k exportu.

 

 

Odrůda: Jadi
Zpracování: Přírodní (natural)
Typ lotu: Kolektivní lot
Nadmořská výška: 1 900 m
Vesnice: Jabal Masar
Region: Haraz

Zpět do obchodu